WINNICE

Allegrini

Allegrini jest absolutnie jedną z najlepszych winnic w apelacji Valpolicella, w regionie Wenecja. Mieści się w XVI-wiecznym kompleksie w miejscowości Fumane, w samym sercu regionu. Winnica otacza Willę della Torre, wspaniałe arcydzieło renesansowej architektury, która obecnie należy do rodziny. Allegrini zajmuje się produkcją wina od pokoleń zawsze stawiając na pierwszym miejscu na najlepszą jakość wina na każdym poziomie produkcji. Obecnie firmą zarządzają bezpośrednio Walter, Franco i Marilisa Allegrini: Walter zajmuje się uprawą winorośli, Franco – produkcją win najwyższej jakości, Marilisa -to marketing i sprzedaż. Posiadłość rodziny Allegrini obejmuje ok. 70 h ziem znajdujących się
w gminach Fumane, Sant’Ambrogio i San Pietro. Odmiany uprawianych winogron to typowe dla tego obszaru: Corvina, Rondinella, Molinara, Garganega, ale także Chardonnay, Sauvignon, Syrah. Przekonanie o ogromnym potencjale tego obszaru, wrodzona pracowitość i pasja, połączenie doświadczenia przodków
z nowoczesnością a przede wszystkim nacisk na jakość – to droga do osiągnięcia miejsca lidera w światowej czołówce producentów wina . Allegrini konsekwentnie idzie do przodu i co roku sprzedaje ok.680 000 butelek swojego wspaniałego wina na całym świecie. Winnica Roku 2016 ogłoszona przez Gambero Rosso

SUAVIA

Suavia to starożytna nazwa miasta Soave. Wykorzystała ją rodzina Tessari do nazwania swej winnicy, którą objęła w 1887r. na terenie gminy Soave w miejscowości Fittà – samym sercu Soave Classico.
W 1982 roku Giovanni Tessari i jego żona Rosetta, świadomi ogromnego potencjału ich ziemi do produkcji win wysokiej jakości zdecydowali się na uprawę tylko białych rodzimych odmian – Trebbiano di Soave i Garganega. Dzisiaj winnicą zarządzają ich 4 córki. Koncentrują się na produkcji tylko białych win wykorzystując nowoczesne metody i nowatorskie podejście, co szczególnie ujawniło się nie tylko w wyjątkowej jakości wina ale również
w niekonwencjonalnym wyglądzie butelek. Oprócz wysokiej jakości dobry chwyt marketingowy przyciągnął wielu zwolenników Soave
i w ten sposób Suavia jest jednym z najlepszych przedstawicieli tego gatunku.

ADAMI

Winnica Adami, założona została w 1920 roku. Niezwykłą jakość winogron uzyskuje się dzięki wapiennym glebom i ukierunkowaniu terenu na południe. Wina najwyższej próby, z bardzo wysokimi ratingami u najważniejszych krytyków i w najważniejszych konkursach. Dzięki nowoczesnym urządzeniom i wyspecjalizowanej produkcji wina, Adami otrzymała wyróżnienie jako jedna
z najlepszych winnic produkujących spumante we Włoszech i na świecie. Jej wina musujące cenione są głównie za ich delikatność
i finezję.

CASA COSTE PIANE

Casa Coste Piane to mała winnica, pięknie położona w historycznej części Prosecco, w miejscowości Santo Stefano di Valdobbiadene. Firmę prowadzi Loris Follador, winiarz od ponad dwudziestu lat, który lubi nazywać siebie rolnikiem, posiadaczem ziemi, która musi być zdrowa i żywotna. Jest autorytetem w dziedzinie agronomii, ale także historii i poezji. Pomagają mu żona Sandra i synowie Adelchi
i Raffaele. Rodzina Follador od kilku pokoleń zajmuje się uprawą winorośli dlatego obecny właściciel podąża przede wszystkim za tradycją w produkcji wina. Praca w tej winnicy opiera się na najwyższym poszanowaniu środowiska naturalnego a więc ręczne zbiory, korzystanie z autochtonicznych szczepów i dzikich drożdży oraz całkowite odrzucenie herbicydów i nawozów chemicznych.

CHATEAU RICARDELLE

Już w 1342 r. w archiwach narbońskich pojawia się wzmianka Château Ricardelle. w 1696 r. stał się własnością księcia de Fleury. Już tutaj dostrzeżono potencjał tego obszaru do uprawy winorośli.

Zapotrzebowanie na wspaniałe wina terroir stale rośnie. Wina, które po prostu wyrażają wszystko, co sprawiło, że trafiły do butelek. Klimat, gleba i łagodna obróbka. Nadszedł czas Bruno Pellegriniego. Od 1990 r. jest własnością firmy zajmującej się sprzedażą win i win musujących.

Pellegrini stosuje połączenie nowoczesnych technologii
i tradycyjnych metod, aby wydobyć pełny potencjał swoich winorośli. Całkowita rezygnacja ze stosowania środków chemicznych, jak największa ilość pracy ręcznej i staranna selekcja winogron gwarantują z roku na rok doskonałą jakość.

CHATEAU RAISSAC

Winnice Langwedocji, składające się z mozaiki terroir’ów uprawianych już w czasach rzymskich. Wszystkie parcele są obsadzone odmianami winorośli odpowiednio dobranymi do rodzajów gleby i mikroklimatu każdego z nich. Wielka różnorodność terroir’ów oferuje paletę najbardziej ekspresyjnych cuvées, tworzonych z pojedynczych szczepów lub pieczołowicie komponowanych mieszanek szczepów. Obecnie Château de Raissac kierowane jest przez szósta generację winiarzy. Gustave Viennet, kieruje posiadłością już od dziesięciu lat. Narzucił swoją kreatywność, wykorzystując w pełni możliwości oferowane przez apelacje Vin de Pays d’Oc (IGP) i AOP Languedoc, w szczególności poprzez bardzo specyficzne winifikacje. Wina powstają w wyjątkowych piwnicach, wykopanych w wapiennych skałach w XVII wieku, dziś w pełni zmodernizowanych. Domaine Raissac to wina doceniane w wielu krajach, wina obok których wymagający koneserzy win nie przechodzą obojętnie. To wina doskonale współgrające ze śródziemnomorskimi smakami.

LES DOMAINE PAUL MAS

W 1892 r. Auguste, dziadek Paula, kupił pierwsze 9 hektarów winnic
w pobliżu Montagnac. W 1934 r. jego syn Raymond powiększył ją do 24 hektarów. Historia Paula Mas zaczyna się w zamku o tej samej nazwie w Pézenas, niedaleko miasta Montpellier. Zamek był pozostałością po Domaine de Conas, która została podzielona
w czasie rewolucji francuskiej.

Zamek pozostał wraz z młynem i 27 hektarami ziemi, które Raymond nabył w 1954 roku. Jego syn i imiennik Paul ponownie powiększył winnicę do 120 hektarów, a w 1987 roku Jean-Claude, syn Paula, przejął od ojca 35 hektarów. Trzynaście lat później założył w końcu Domaine Paul Mas.

DOMAINE FOND CROZE

Domaine Fond Croze znajduje się w południowej części doliny Rodanu. Bracia Daniel i Bruno Long produkują tu wina organiczne zgodnie z tradycją regionu.

Po powrocie z I wojny światowej Charles Long osiedlił się w wiosce Saint Roman de Malegarde i kupił ziemię, na której uprawiał winorośl, melony, brzoskwinie i morele, aby utrzymać rodzinę. Wkrótce w pracach pomógł mu syn Raymond, dzięki czemu powiększyli swoją posiadłość do około 25 hektarów, na których wkrótce uprawiano wyłącznie winorośl i oliwki.

Raymond zaangażował się w życie społeczności wiejskiej, założył spółdzielnię winiarską, a nawet przez 28 lat był burmistrzem wioski. Jego synowie Daniel i Bruno dołączyli do rodzinnej firmy, aby kontynuować tradycję. W 1997 r. ostatecznie założyli Domaine Fond Croze. Danielopiekuje się winnicami, a Bruno wykorzystuje swoje umiejętności enologiczne w piwnicy.